ponedjeljak, 8. prosinca 2014.

3.


                                                          Putopis - road trip Rotterdam - Amsterdam - Berlin (3.dio)




Ok. Dovoljno dugo sam odgađala završiti bajku o putovanju. Možda sam mislila da kada sve napišem putovanje će biti zaista gotovo. Zbilja sam luda. Krenimo u još jednu avanturu.
Za Berlin smo izdvojili tjedan dana. Osim što je velik i nudi pregršt zanimljivih djelova grada i kulturnih znamenitosti, ima snažno razvijeni clubbing koji možete okusiti svaki dan. Nije važno je li utorak ili nedjelja. Hrpetina razvikanih, ali i intimnijih klubova čekaju na vas. Tu smo odlučili utažiti svoju glad, a ostale stvari dogodit će se spontano.
Tako je i bilo. U Berlinu smo baš kao i u Amsterdamu iznajmili stan preko Airbnb-a i smjestili se u atrkativnom dijelu grada, Neukӧllnu koji je uz Kreuzberg jedan od najpopularnijih. Zgodan je jer se nalazi u blizini svih klubova koje smo htjeli posjetiti, a samo nekoliko metro stanica djelilo nas je od svih važnih punktova u gradu. Moram napomenuti da smo si odmah kupili tjednu kartu za javni prijevoz koja nas je koštala 28 eura po glavi i naravno isplati se.




Čim smo stigli i raskomotili se, prošetali smo po kvartu gdje smo otkrili svoj novi dnevni boravak; bar i mali slatki dućan koji je ovdje bio u službi kave i doručka. Neukӧlln je imigrantski kvart možda točnije turski. Nudi baš sve što je potrebno za život i funkcionira kao mali zasebni grad prepun jeftinih restorana, specijaliziranih dućana s delicijama, frizerskih salona, kockarnica i barova.  Nisam dobila dojam da je opasan, ali lako je pričati kad uz sebe imaš Mr. -a koji te čuva.
Prvi dan bio je rezerviran za turistički obilazak pa smo od Alexandreplatza krenuli u razgledavanje katedrale koja je predivna te Branderburških vrata, Recihstaga i Holokaust memoriala. Bilo bi pretenciozno reći da su nas ova mjesta potresla, s obzirom na to da nismo bili dio toga, ali svakako je lijepo na trenutak zastati i razmisliti malo o povijesti i okrutnoj priči koja se odvijala u Berlinu u ne tako davnoj prošlosti. Vrijeme je bilo savršeno, sunčano i toplo pa smo sjeli na terasu restrana koji nudi tradicionalno jelo, pogađate Currywurst. Možete birati nekoliko vrsta kobasica, pa čak s kožicom ili bez. Ijuuuuuu! Uz kriglu točenog piva koje smo pili u potocima, gledali smo zalazak sunca kako pada na  Holokaust memorial i uživali.






Kad smo već kod piva moram spomenuti da mi se jako sviđa njihov trend "piti na ulici". Gotovo svaki dućan ispred ima klupicu na koju možete sjesti, čavrljati s društvom i nesmetano zapaliti cigaretu. Brzo se živi i treba pratiti korak, a dobro pivo kojeg tamo ima u izobilju uvijek je dobra ideja pogotovo da skrati vrijeme vožnje u podzemnoj. Hm. Klopu smo stavili u drugi ili treći plan, rekla bi. Pored obilnog doručka i usputnog streetfooda nije nam trebalo ništa, a vrhunac lošeg izbora bio je naravno moj. Ni manje ni više vijetnamac za koji smo još i preporuku dobili. Restoran koji radi sto na sat, kontinuirano krcat, s menijem kojeg ne razumijemo. Well, naručili smo dva dnevna jela i loše se proveli. Ja u pravilu mogu pojesti svašta i koketiram s okusima i namirnicama kad god imam priliku. Mr. nešto manje, ali je bio jako hrabar. Zajedno samnom. On je jeo piletinu s kokosovim mlijekom i hiljadu sićušnih dodataka, a ja sam jela staklene rezance i hrskavo povrće koje je bilo fantastično do trenutka kad se u ustima nije počeo razvlačit okus deterđenta za suđe i još nekog ljutog momenta. Bilo mi je žao kao psu i zbilja sam se trudila. Čak se ne sjećam ni kakvo je piva tu večer. Epic fail smo nadoknadili sljedeći dan na Oktoberfest štandovima gdje smo se ubili od kobasica i kupusa.  Ziher je ziher, pogotovo kad si gladan kao vuk.






Šoping u Berlinu je  posebno zabavna stvar pogotovo ako ste u potrazi za komadima mladih dizajnera skadninavskih zemalja. Treba vam samo gomila novaca. Hacksher Markt stari grad prepun je zanimljivih ulica s dućanima poput Cheap Monday, &Other stories, Cos, Acne, ali i s concept dućanima. U ulici Friedrichstrasse naići ćete na skuplje dućane među kojima je i Galeries Lafayette koju smo  znatiželjno pregledali. Mr. se zagledavao u komade Zadig&Voltaire, a ja zapravo nisam izdvojila ništa. Svratila sam dotaknuti rublje s potpisom Agent Provocateur da vidim kako izgleda "suho zlato". Na kraju Friedrichstrasse možete posjetiti Checkpoint Charlie gdje se nekad prelazilo na drugu stranu Berlinskog zida. 



Kurfurstendamm & Tauentzienstrasse je vjerojatno najpoznatija promenada za šoping. High street brendovi, ali i popularna robna kuća KaDeWe koja okuplja najbolje od najboljih dizajnerskih komada. Odjeća, kozmetika, tehnika i sve što spada u život na visokoj nozi. Ovdje novac uglavnom troše Kinezi. I žene islamske vjeroispovjesti. Posjetila sam samo Mac corner. Valja posjetiti i concept store Bikini Berlin u blizini stanice Zoo-a. Da, onog iz knjige "Mi djeca s kolodvora Zoo". Zološki vrt smo ovaj put zaobišli. Sve životinje smo pregledali u Amsterdamu. Nisam pregledala pola dućana koje sam htjela jer ih zbilja ima posvuda. Tako da preporučujem da se dobro pripremite kad odlazite u šoping i saberete si sve adrese. Ima mnogo second hand i vintage butika ako volite.

Record shopova također more. Izdvojit ću Rotation jer nudi i zanimljivu odjeću koju rade razni muzički labeli. Dok je Mr. preslušavao ploče ja sam okolo njuškala. Oni koji dolaze po rundu nove mjuze znat će koje adrese valja posjetiti. Mislim da se danas tamo može nabaviti sve što vam srce poželi na vinilu. 



Tako smo došli i do klubova kojih također ima u izobilju. Znam dosadna sam, ali u ovom gradu zbilja ima svega. Sigurna sam da je vrlo zabavan za život i slobodno vrijeme. Mi smo se odlučili za izlazak u petak i subotu. Petak je bio rezerviran za Watergate koji je nudio zanimljiv program, a subotu smo se odlučili za zloglasni Berghain. U slučaju da nas ne puste, imali smo plan B, ali nije se dogodio. Watergate je fora klub na dva flora, ništa posebno uređen, ali fin. Popularan je pa se dosta dugo čeka upad, a oni koji su često u Berlinu rekli bi da je turistički. Nama je bio baš „po šlifu“ što se kaže. Ugodna atmosfera, savršena mjuza za ples i nas dvoje sretni kao djeca. 




Subotu smo protezali u stanu i na guz stigli na zadnji vlak za Berghain. Ispred nas je dočekao red i po pa je Mr. mrmrljao kako on ne planira tu sad čekati. Eh, ovo je klub koji svatko želi vidjeti, ali ne uspjeva se uvijek ući. "Stroga" pravila i vratari na ulazu nemilosrdni su prema svakome koga "ne vide" u ovom klubu. Moja formula za upad je bila skuliranost i lagana nezainteresiranost dok su nas odmjeravali, a Mr. je rastezao zijev. Ušli smo smo bez problema i otišli na pivo u Panorama bar (gornji flor). Razgledali smo ga uzduž i poprijeko i krenuli u zabavu. Visoki stropovi, pregršt prostorija za chill i tko zna što još, do kraja uštiman sound samo su neki od preduvjeta za kvalitetnu zabavu. Ljudi su tamo baš svakakvi. Od klošara do šminkera preko muškaraca u trikoima i golih žena. Ovdje ima svega. Što su sati dalje išli to je bilo više razvrata. Na svakom koraku neko novo iznenađenje. Neću u detalje jer štitim tajnu kluba :D. Pobrali smo se u pristojno vrijeme kući, a klub inače radi od petka pa sve do ponedjeljka. Tko preživi, vjerojatno je na infuziji do idućega vikenda. U svakom slučaju vrijedi ga posjetiti ukoliko ste ljubitelji techno zvuka.




U ponedjeljak, kad smo stigli u Berlin činilo nam se da imamo dovoljno dana i vremena za sve, a kraj je došao tako brzo. Tako je uvijek, taman kad „provališ“ grad, treba ići kući.Vratit ćemo se. Ispunjeni vremenom provedenim na izletu i puni emocija, krenuli smo kući. Čekalo nas je oko soma kilometara. U šutu naravno, borci bili, borci i ostali. Do sljedeće avanture hvala na pažnji :) 

3 komentara :

Instagram