petak, 7. studenoga 2014.

2.


Putopis - road trip Rotterdam - Amsterdam - Berlin (2.dio) 




...I tako je došlo jutro, kada smo planirali krenuti u Amsterdam. Malčice neispavani, sjurili smo se na doručak i odjavili se iz hotela. Putovanja autom imaju svojih prednosti, jedna od njih je „drajvanje“ kuda te volja, ali isto tako nerijetko dolazi do zamora zbog vožnje, bilo zbog velike kilometraže ili pogrešnih uputa naše "lejdi".
Naše prvo odredište bilo je mjesto Hoek Van Holland i najveća plaža koju sam u životu vidjela. Dvije riječi - Sjeverno more. Prizor me je odmah nagnao da izujem tenisice, ostavim tragove u pijesku i umočim noge. Učinilo mi se kao raj na zemlji. Tiho sam procijedila da bi ovdje valjalo ostati. Krenuli smo dalje prema Amsterdamu i provozali se usput kroz Den Haag. Dan je bio sunčan i topao, baš kao stvoren za daljnju avanturu.






U Amsterdamu smo iznajmili stan preko Airbnb-a, jako lijep i ugodan i nije bio zapaljen. Udaljen je samo dvije stanice od centralnog kolodvora, gdje smo ostavili auto i zaboravili na njega nekoliko dana jer smo imali plan iznajmiti bicikle. Na žalost nismo zbog mog otečenog gležnja koji je bio "non friendly" prema toj ideji. U gradu smo boravili četiri dana i nabili smo si takav tempo da bi sa sigurnošću mogla reći da nas je grad prožvakao. Ok, i mi smo njega malo. Ogroman je i sve je daleko, to sam svako malo ponavljala u sebi dok smo šetali uzduž i poprijeko po svim tim mostićima i ulicama. Svakako preporučujem vožnju kanalu s barčicom. Imali smo sreće što smo naletjeli na super zabavnog vodiča koji nas je provozao i otkrio zanimljive detalje života u Amsterdamu.


Baciti oko na natpis koji su ostavili LGTBovci :D

Jedan od njih je svakako onaj da svake godine iz kanala izvuku u prosjeku 12 tisuća bicikla. Drugi je taj da oko dvije tisuće ljudi živi na kućama/barkama na tom istom kanalu. Neke izvana izgledaju velebno, kao vile na vodi, dok su neke jako derutne. Na Airbnb-u također možete iznajmiti barku za svoj boravak. Jako nam se svidjelo to što se ekipa masovno vozi po kanalu, roštilja i radi zabave. Još jedan zanimljiv podatak je taj da su Nizozemci jako privrženi svojem gradu. Kada negdje otputuju, uvijek kad se vrate se obavezno prošeću do Westerkerka i onda su sigurni da su doma :). Otkrio nam je i gdje je najbolje mjesto za palačinke u gradu, ali mi smo svoje smazali na drugom mjestu prije nego smo se ukrcali na barku. Bile su savršene, a savršenstvo košta. Puno.


Kućice na vodi, Westerkerk

Kad sam već počela s hranom onda ću i nastaviti. Kao i svaki veliki grad u njemu možeš pojesti sve. Od egzotičnih kuhinja, skakavaca, moljaca i ostalih bubica preko finih restorana do uličnih restorana s brzom klopom. Recimo, jedno od tradicionalnih jela Nizozemaca su haringe koje serviraju s kapulom i kruhom. A-a. Mi smo se usredotočili na argentinsko govedo, koje smo jeli dva dana. Jedanput u Maya Grill Steakhouse u ulici Korte Leidsedwarsstraat, a drugi u Los Argentinosu, koji je prvu večer našega posjeta bio užasno romantičan. No, vrhunsko crno vino je stavilo pečat, sigurna sam.




Jedno jutro inzistirala sam na posjetu crvenoj ulici. Nećemo se lagati, kad na nekoliko dana dođeš u nepoznati grad ti si tamo turist. I to ti daje pravo da posjetiš što god ti srce poželi od "izlizanih" ili "ahtamosubilisvi" mjesta. Sunčano jutro je bilo kao stvoreno za razgledavanje uličica i gomilu golišavih žena. Mr. nije negodovao, ali se činilo kao da mu nije baš napeto ili čovjek vidi ono što mu odgovara. Ah, mi žene! Na njegov komentar da sve izgledaju isto, moj je bio taj da je veći problem taj što gotovo sve nose iste gaćice. Ne znam, pomalo tužnjikavo. Zabavna činjenica je što za prostituciju kažu da je to najstarije zanimanje, a upravo u toj ulici stoji najstarija zgrada u Amsterdamu - katolička crkva Oude Kerk. Tko je došao ranije, pitanje je sad? :) 
Uličice su prepune seks i coffee shopova, brdo turista, sladoledi, kokice i halucinogene gljivice, sve je tu...




Ulica Kalverstraat zadužena je za šoping. Krcata u bilo koje doba dana, ali dućani rade samo do 17. Četvrtkom i subotom nešto duže. Na hrpi su svi dućani koje vam srce poželi. U to ime, smo jedno jutro rezervirali za kupovinu i obišli nekoliko dućana u potrazi za ciljanim artiklima. Dan prije sam spomenula kako znam negdje kroz maglu, da u Abercrombie & Fitch dućanima rade muškarci goli do pojasa. Mr. me samo pogledao, a kad smo ga drugi dan posjetili zbunio se čim smo ušli. Dućan se prostire na nekoliko katova i u potpunom je mraku. Ubija mjuza i naravno golišavi nabildani dječarac stoji na ulazu u dućan. Kinky. Nismo kupili ništa.
Urban outfitters je dućan u koji uvijek uđem pa sam tako i ovaj put tamo pronašla lakirane baby cipele za koje i danas tvrdim da nisu bile hirovita kupovina. All Saints ili kako ga moje družice i ja volimo zvati "svisveci" spada u kategoriju dućana u kojem bi mogla kupiti svašta. Što sam starija sve manje strpljenja imam za dućane na nekoliko katova gdje se nerijetko i izgubim pa ih u pravilu izbjegavam osim ako ciljano ne idem po neki komad i naravno žmirim do blagajne. Suma sumarum u Amsterdamu možete kupiti sve. Od tulipana, kojih smo kupili tonu, do visoke mode koja je na okupu u nizozemskoj robnoj kući De Bijenkorf.




Museumplein je kako i  samo ime govori mjesto gdje se nalaze muzeji. Nekad davno smo posjetili Rembrandt, a ovaj put smo se samo prošetali po predivnom parku koji je bio ukrašen zanimljivim kuglama Baubles Parade Amsterdam. Naime radi se o aukciji gdje se one mogu kupiti i time pomoći djeci u svijetu koja žive u nehumanim uvjetima.  Ne bi se mogla odlučiti za samo jednu. Naravno. 




Ne bi bilo u redu da zaobiđemo clubbing, pa smo posjetili klub Trouw koji se smjestio u staroj tvornici papira. Ovo industrijsko mjesto postalo je jedan od najboljih klubova u gradu. Nakon obilaska kluba i nekoliko pivi sjeli smo na stepenice, mrtvi umorni od cjelodnevnog španciranja po gradu i potiho se pitali da li smo prerasli clubbing i hoće li opet nekad vani biti isto kao prije? Odlučili smo da će Berlin dati odgovor na to pitanje i pokupili se u taksi.




Naš dodir s prirodom osim parkova bio je amsterdamski zoo. Nisam sigurna kako smo došli do tog poteza, ali smo ubrzo bauljali i razgledavali sve moguće vrste velikih i malih životinja. Vrtili smo se i tražili te vražje morske pse, ali nas ponuda i nije baš oduševila. Ne znam što smo mislili da ćemo vidjeti, možda bijele psine?




Popodne u ulici Jordaan je predivno za šetnju jer ima puno renoviranih kućica s vrtovima i izgleda mi kao luksuzniji dio grada. Prepun je malenih specijaliziranih dućana, optika (sva sreća da je bila nedjelja inače bi sigurno kupila blijedoroze okvire u obliku usana), čokoladarnica i veoma je mirno.
Kvart u koji nikako nismo stigli je De Pijp za koji sam čula da je jedan od najboljih u Amsterdamu. Tamo se miješaju različite kulture i nacionalnosti i tamo žive mnogi studenti, umjetnici. Gomila restorančića, barova i popularni buvljak glavna su zabava u ovom kvartu. Hm, nismo bili baš temeljiti ili smo trebali ranije ustajati, tko zna? Popravni.


Buldog coffee shop, Cafe Hans&Grietje

Sve u svemu guštali smo u ljepotama grada, uredno „poredanim“ kućicama, predivnom vremenu koje nas je pratilo gotovo cijelo putovanje. Amsterdam koji ostavlja dojam divljeg i raskupusanog grada, preživjeli smo u nekom svojem filmu. Možda čak i crno - bijelom. Znali smo da nas čeka još tjedan dana šarenog Berlina i još jednom zatvorili kofere.





2 komentara :

Instagram